Tips Nak Dapat Ramai Followers Sesi 2

February 15, 2012

Blog aku baru secelet ja followers nak dibandingkan dengan blog2 lain .. tapi tak salah nak berbagi ilmu.. Sharing is caring ryte??

So , let do we start !


1. Blogwalking ( BW ) .

- Korang tak tahu ke apa tu BW ? Bw ne adalah jalan-jalan .. ehe , takde lah .. kira macam tu jugak le .. bw ni lebih kepada ronda blog orang .. contoh korang nak pergi blog si A .. lepas tu nak pergi blog si B pulak .. then blog si C .. macam tulah blogwalking .. korang jenguk blog orang .. dah blogwalking tu jangan lupa leave footstep korang dalam shoutbox dorang .. maksudnya , letak link blog korang .. supaya dorang boleh bw balik ke .. follow ke .. manatahu blogger tu baik hati .. mesti dorang follow ... So rajin-rajin lah blogwalking kat blog-blog orang kay ?!!


2. Follow blog bloggers lain .

- Dah bw tu , korang pun follow .. dah tu korang leave footsteps .. Then drg follow korang . Macam tu lah .. Kalau nak dapat ramai followers , rajin-rajinlah tekan FOLLOW button kat blog orang . Moral nya , sebelum orang follow blog korang biar korang follow blog dorang dulu .. hehe ..Kalau ada orang kasi link blog kat korang .. teruslah follow dah alang-alang singgah ..


3. Letakkan widget follow .

- Meletakkan widget follow ne supaya senang orang nak follow blog korang .. so , takde lah bloggers lain bertengek cari follow button semata-mata nak follow korang . Dah jadi macam tu baik takyah follow .. tulah pentingnya letak widget ni . Nak lebih canggih lagi .. letak follow dan d/board button ala-ala tumblr kat atas header .. ataupun yg lebih bagus guna widget follow yg sudah tersedia ..

4. Post entry menarik .

- Ni memang penting ! Kalau korang nak orang follow blog korang .. kenalah post entry yang terbaek ! dan meletupss .. Macam info .. tutorial .. freebies dan lain-lain lagi .. ni memang penting supaya blog korang mendapat sambutan . Banyak orang dah terjah korang .. Kalau kosong , apa yang nak dibaca ? Dan yang paling penting .. kalau nak post sesuatu .. tolong jangan maki hamun orang ya !! Jangan letak ayat ikut orang lain dan jangan hina bloggers lain .. contoh macam entry yg boleh dijadikan sebagai medan perang , eceh ... Contoh macam ni :Ayat di atas hanya CONTOH sahaja .. jangan salah faham .. Haa macam ne lah yg boleh timbulkan gaduh .. gara-gara k-pop nak gaduh .. tak mau macam tu ! Jangan hina orang lain punya minat .. cukup setakat luahan dalam hati .. jangan nak caci-caci orang .. Istigfar .. Ehehe ..


5. Join segmen dan contest .

- dalam blog ne .. mesti banyak contest dan segmen-segmen yg menarik . Contoh macam segmen up kan followers . Dengan cara korang melibatkan diri dalam segmen dan contest ni .. korang dapat upkan followers .. banyak kenal bloggers lain .. boleh blogwalking dan sebagainnya selain dapat hadiah ! Hahaha ..

6. Join Group kat facebook dan lain-lain .

- korang ada facebook tak ? Mesti adakan ! Takkan lah takde kut .. so , kalau ada joinlah dalam group blogger dalam facebook .. contoh :


  1. Ex-Tream Blogger
  2. Kami si Blogger
  3. Diari Sahabat Blogger 
  4. Member Blogger

You Might Also Like

4 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images