Pasangan mengongkong, perlukah?

October 22, 2011




Title sangat subjektif. Post ini ditulis entirely based on writer's experience and have no relation in any means with any individuals,living or dead.

Pernah anda terfikir perkara ini? Before that, ask yourself this two questions :

1. Anda kategori penyokong atau pengongkong?

2. Jika anda ada pasangan, (atau mahukan pasangan), jenis mana yang anda prefer?

As usual, saya bukan pakar cinta, bukan juga Dr. Love, hanya insan yang sudah banyak belajar dari kesilapan diri sendiri dan orang lain.:). Penting sebenarnya mengenali diri sendiri dan jenis pasangan anda, dan apa yang anda mahukan sebagai langkah menjaga hubungan anda dan utk mengelakkan tercetus Perang Dunia (Kekasih!!) ke-3. Post ini mungkin agak gender-biased. Kalau ade mne2 kaum Adam nak counter attack, kecil tapak tangan, Nottingham saya tadahkan.

Back to title, to be rational, sikap menyokong dan mengongkong perlu seimbang. Ini bercakap dari sudut seseorang yang pernah dikongkong pasangan dan selalu diprovoke tanpa sebab yang kukuh. Jika anda perempuan, anda tak nak sang BF itu mengawal pergerakan anda 25 jam sehari. Perlu ke anda report semua benda seperti hari ini breakfast ape, pakai baju warna ape, shopping beli ape,bla3. Tapi sayang dieeee,nak citer semua bnda. Lol. Cerita la. X salah. Cerita and lapor adalah berbeza. Bila kau report, bnda tu kna buat on frequent basis. Bile cerita, bila2 pun kau boleh choose xnk cerita.

Baru BF, belum suami. Kalau sang jejaka sudah sah suami anda, itu lain cerita. Saya, young single available belum cukup pengalaman untuk komen. Lol, abaikan.

Point kat sini, jangan biarkan bf-bf korg control u'ols smpi u'ols terlepas peluang untuk venture new things yang add more value to yourself.
Jangan sampai bf-bf u'ols buat u'ols terperap dalam bilik layan diorg skype ke,ym ke sampai u'ols x jumpa orang luar, tak bermasyarakat, x participate. Bahaya tau u'ols anti-social nie. Nanti orang anti-u'ols. Ha cmne??? [whoahh, rasa cm mamarazzi giler ckp mcm nie!!

But seriously girls, boyfriends are not everything. They are very close to everything if they support you in every single effort you are doing for
the betterment of yourself. Dont let them say that you are too slow, too girly, too this and too that. If you are full of all those bad things he
said, why are they still sticking around? A partner suppose to walk and run with you, and when you are going too fast, willingly to take one
step back with you and reflect on your life.

Just imagine how much you are missing in this world if you just stay in the room and do simply nothing other than talking to him? At the very
least, if you want him around, try to find a way to include your partner in what you like to do.

And dear guys, selagi u'ols x lafaz akad nikah, x bawak kunci lambourghini as hantaran kahwin, x payah la nak control2 u'ols punya gfs. Nak
marah and buat cubaan jadi drama king. No no no!! Let them live, and you get your own life. Live the life together.:)). Tapi tapi tapi, if bf kau
marah kau sebab minum tequila kat club, and kau buat bodoh je, mmg patut la kau abaikan die, sebab x payah tggu dia marah kau, kau
boleh pandang cermin, and maki diri sendiri.

All in all, be a constructive partner and not a destructive partner. :).

May Allah ease every effort we take to gain His paradise.

p/s : sorry if terkasar bahasa.:).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images