Tips Meningkatkan Traffic Blog

August 04, 2011

Trafik blog sangat penting bagi memastikan blog kita lebih ramai pengunjung.. Tahukah korang trafik blog datang dari usaha kita sendiri.. kalau kita rajin maka traffic blog kita pon tinggi la.. Kat sini saya nak kongsi tips untuk menaikkan trafik blog dari pengalaman saya selama setahun lebih berblogging..




1. Search Engine Optimization (SEO)
Banyak sangat website atau blog yang menceritakan pasal benda nie..tujuan dari SEO adalah untuk mendapatkan Targeted Traffic..

2. Memberikan Sesuatu Secara Percuma
Tips kedua ini memerlukan usaha dan proses dari korang sendiri.. di mana korang haruslah kreatif.. rekalah template blogger atau freebies percuma sendiri..

3. Blog Signature
Blog signature adalah kata2 atau ucapan yang terletak dibawah setiap post..

4. Blogwalking
Blogwalking adalah salah satu cara yang paling popular buat blogger sekarang.. di mana kita hanya perlu meninggalkan komen di shoutbox ataupon di ruang komen seseorang blogger..kunjungan semula dari blogger itu lah yang di panggil trafik..

5. Membuat Entry yang Mengundang Kontroversi
Cuba buat entry mengenai isu semasa atau yang hangat menjadi sebutan orang.. dan sebarkan link entry anda melalui blogwalking atau komen di entry orang lain..

6. Aktif di Yahoo Answer
Yahoo answer adalah website soal jawab yang di berikan oleh yahoo secara percuma.. korang dapat memanfaatkan cara ini dengan aktif menjawab soalan yang diberikan dan menyertakan link blog korang..

7. Banner dan Link Exchange
ini bermaksud korang menukar link atau banner dengan blog lain dengan syarat korang harus menampilkan link atau banner blog lain juga di blog korang..


8. Membuat Profil di Amazon
cara ini sesuai untuk blogshop atau blog berkenaan dengan bisnes..


9. Membuat Video Unik
Cuba korang buat video kelakar atau unik dan upload kat youtube yang dapat menarik ribuan viewer..yang penting jangan lupa sertakan link blog korang..

10. Mintalah Blog korang di Review
sekarang dah banyak kan segmen yang secara tak langsung megreviewkan blog korang.. so rajin2 lah join segmen2 dari blog orang lain.. ini secara tak langsung menaikkan trafik blog korang..


sebenarnya banyak lagi tips2 untuk menaikkan trafik blog.. cuma perlu usaha dari kita sendiri..di mana ada kemahuan disitu ada jalan.. ewahh.. hahaha... selamat beramal :)

You Might Also Like

1 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images