Tutorial : Cara Membuat Sitemap

October 22, 2010


ah lama tak bercerita tentang blogging tips.
Hari ini aku nak cerita tentang sitemap dalam blog. Kalau anda perasan kat pages blog aku ada item baru iaitu SiteMap. Nampak kan?
Kadang-kadang oarng panggil Related Post, Table Of Content

Apa itu sitemap? Bahasa mudahnya ialah keseluruhan post-post anda di tunjukkan dan setiap post ditunjukkan berdasarkan label blog anda.
Kenapa Penting? Memudahkan pengunjung anda membaca post-post anda yang lama dan secara tak langsung akan menarik dan memberi pilihan kepada pembaca menjelajah blog anda.


Ini adalah salah satu cara mengurangkan bounce rate blog anda dan tanpa malu aku dapat katakan bounce aku masih lagi gagal sekitar 75%...huhuhuhu. So aku cuba buat sitemap untuk besarkan penjelajahan blog kepada pembaca aku dengan harapan mereka lama berada di Hanif Blog sambil membaca entri-entri aku terdahulu.

Bagaimana membuat sitemap Untuk Blogspot. Terlebih dahulu aku ucapkan terima kasih kepada blogger Abu-Farhan yang memberi pelbagai tips menarik dalam blog beliau sesuai untuk pengguna blogspot.

Mula-mula anda buka static pages baru dalam blogspot. Kebaikan blogspot ialah ia memberi secara percuma pages yang diasingkan dari blog utama.


Pilih New Pages dan kemudian copy script d bawah :


<link href="http://abu-farhan.com/script/acctoc/acc-toc.css" media="screen" rel="stylesheet" type="text/css"></link>
<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/daftarisiv2-pack.js">
</script>
<script src="http://hanifidrus.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>
<script type="text/javascript">
var accToc=true;
</script>
<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/accordion-pack.js" type="text/javascript">
</script>

Anda hanya perlu tukarkan tulisan berwarna merah tu ganti kepada URL anda.
Dan namakan static pages anda kepada Sitemap, Table Of Content, Post-post lama atau apa-apa ajer ler...
Selamat mencuba :)

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images