Blog Cik Emma: 9/1/12 - 10/1/12

27 September 2012

Contest Entry Terbaik 2012 By Cik Emma

Assalamualaikum wbt...

Jemput join Contest Cik Emma.


Sponsor :



Cara Penyertaan :

  • Buat entry bertajuk CONTEST ENTRY TERBAIK 2012
  • Wajib Like dan Follow Blog Sponsor 
  • Letak banner kat atas dan backlink semula kat entry ni.
  • Cari entry korang yang korang  rasa terbaik dan copy url nye ke entry korang.
  • tag 3 orang kawan atau lebih dan pastikan diaorang tau pasal contest ni
  • cara pilihan pemenang berdasarkan entry terbaik dan akan dipilih sendiri oleh saya.
  • tinggalkan url entry korang kat komen entry ni okey. 
contest akan dibatalkan sekiranya penyertaan kurang dari 20 orang. 

Hadiah : 
1st prize : 1 korea ring + 1 long neklace 
2nd prize : Back cover for Iphone 4S
3hd prize :  RM5 topup maxis/digi/celcom

TARIKH TUTUP: 26/09/2012-31/10/2012 pukul 3petang.


harap2 ramai yang join :)



19 September 2012

RAHSIA BUAT DUIT DENGAN FACEBOOK



Anda akan pelajari bagaimana ingin membuat dan menjana pendapatan dengan menggunakan facebook. Dengan hanya bermodalkan kecil RM 100 anda akan dapat menjana wang RM 100 hingga RM 1000 dalam sehari. Sehingga kini lebih 3 juta rakyat Malaysia mempunyai akaun facebook. Jom jadikan sekarang sebagai peluang anda untuk merubah nasib hidup anda dengan membuat duit melalui facebook.

Potensi Menjana Pendapatan RM100-RM500 Sehari Terus Ke Akaun Bank Anda. Tanpa Melalui Akaun Admin.


Sesuai Bagi Mereka Yang Ingin Memulakan Online Biz, Satu Orang Dah Balik Modal
Tiada Risiko! Dengan Hanya Satu Orang Sahaja dah Balik Modal.
PEMBAYARAN KOMISEN 100% TERUS KE AKAUN ANDA!

SAYA TIDAK MENJANJIKAN BULAN DAN BINTANG KEPADA ANDA! SAYA HANYA MEMPERKENALKAN DAN MENCURAHKAN ILMU SEBAIK MUNGKIN. TERPULANG KEPADA ANDA. ANDA BUAT ANDA DAPAT! ANDA TAK BUAT ANDA TAK DAPAT!

PENTING! JANGAN HANYA MAMPU BAYAR RM100, KEMUDIAN ANDA TIDUR DAN TIDAK BUAT ATAU "LOGIN FACEBOOK DAPAT RM100". ANDA TIDAK AKAN MENDAPAT APA-APA DENGAN TEKNIK ITU. JANGAN HARAP ANDA AKAN DAPAT INCOME TANPA MEMPERKENALKAN KEPADA SESIAPA.USAHA ITU PENTING.




Lihat bukti diatas dalam masa 2 hari iaitu pada 02/03/2010 hingga 03/03/2010 memperolehi sebanyak RM 1000. WoW sungguh lumayan. Jika berminat anda boleh membuat pendaftaran dengan ADD saya di facebook. Tinggalkan inbox kepada saya jika anda berminat menyertai program ini.

Anda tak cuba anda rugi. Jika anda memang Kaki Facebook anda patut join program ini. Tak banyak Rm100 je..

17 September 2012

Tutorial : Letak Button Like Send

Facebook has introduced a new sharing tool – the Send button. The Send button allows your readers to privately share things with groups and individuals. It enables them to:


  1. Share your post with selected friends through Facebook Messages.
  2. Post it to Facebook Groups.
  3. Email it (without snippet) to individuals.

I. Letak Button Send


  1. Pergi Ke Dashboard > Design > Edit HTML.
  2. Back up your template.
  3. Tick dekat Expand Widget Templates/
  4. Cari code di bawah ini (Ctrl+F untuk memudahkan pencarian):

<data:post.body/>

Copy code XFBML dekat bawah ni di bawah code di atas.

<!--Facebook Send button Start -->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:send expr:href='data:post.url' font='' colorscheme='light'></fb:send>
</div>
</b:if>
<!--Facebook Send button End -->

Preview dulu, kalau tak ada apa-apa masalah, save macam biasa dan lihat hasilnya.

II. Letak Button Like + Send button

Ulangi langkah di atas cuma copy code di bawah ini :

<!-- Facebook Like+Send button Start -->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like>
</div>
</b:if>
<!-- Facebook Like+Send button End -->

III. Tambah Send button kepada yang sudah ada Like button

Kalau korang dah ada LIKE BUTTON, cuma tukar code yang sedia ada (tak kisah menggunakan iFrame or XFBML)) dengan code di bawah ini.

<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like>

IV. Stylekan Button Anda

Korang boleh tukar style yang korang nak dengan explore sendiri la. make sure preview dulu sebelum save ok. :)

Like button typeAttributeValueWidth
 standard like buttonlayoutstandard
450px
facebook like button countbutton_count
150px
facebook like box count[5][1]box_count
110px
standard like button recommendactionrecommend
n.a.
standard like button darkcolorschemedark
n.a.
n.a.
fontfont name
n.a.
*hanya dua saja yang boleh ditukar untuk Send button –colorscheme and font.




V. Repositioning the buttons

Langkah-langkah di atas untuk kedudukan butang di bahagian kiri bawah setiap posting.
Korang boleh menukar kedudukan jika korang nak :


  • Posisi itu di atas posting

Letakkan kod butang sebelum <data:post.body/>, bukan selepas.


  • Posisi itu di sebelah kanan

Tukar code float dari left ke right.
Enjoy!

credit to : Blogger Sentral

12 September 2012

Contoh Surat Perletakkan Jawatan

Nak masuk kerja ada adab, nak berhenti kerja pun kenalah ada adabnya juga. Mesti mau hantar 'surat cinta' kepada bos dahulu sebelum berhenti. Hee.

Kenapa Surat Perletakkan Jawatan ini penting ? Surat Perletakkan Jawatan penting untuk simpanan majikan. Surat ini mungkin akan jadi rujukan untuk bakal majikan yang menghubungi majikan lama kamu.

Oleh itu, apa juga sebab kamu berhenti kerja, JANGAN membuat sebarang kenyataan negatif mengenai bekas majikan, syarikat, polisi syarikat, jabatan lain atau rakan sekerja dalam surat letak jawatan. Surat perletakkan Jawatan MESTILAH ditulis dengan gaya profesional dan membawa mesej yang positif.


Memberi notis 1 atau 2 bulan adalah protokol biasa apabila hendak berhenti kerja. Bagi yang bekerja kontrak atau masih dalam tempoh percubaan, notis mungkin lebih pendek. Semak dengan majikan berkenaan hal itu terlebih dahulu.


Surat letak jawatan yang baik sepatutnya mengandungi 3 komponen:

Tarikh terakhir kerja/ tempoh notis
Sebab mengapa berhenti
Ringkasan (beberapa) aspek positif semasa bekerja dengan majikan sekarang


credit to Ambang Kerjaya Impian.


Rosman Bin Hamzah
No. 8 Rumah Panjang,
Ampang Jajar,
13000 Butterworth,
Pulau Pinang.
_________________________________________________________________________________

Unigaya Protection System Sdn Bhd
No. 1012, Jln Chain Ferry,
Taman Kim Sar,
13700 Perai,
Pulau Pinang                                                    12 September 2012

MELETAK JAWATAN


Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Saya Rosman Bin Hamzah bertugas sebagai Pengawal Keselamatan di syarikat ini ingin memaklumkan kepada pihak tuan tentang perletakan jawatan saya.

Untuk makluman pihak tuan, tujuan perletakan jawatan ini adalah disebabkan saya telah mendapat tawaran pekerjaan yang baru. Sehubungan dengan itu, saya berharap pihak tuan dapat memberi kerjasama.

Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak tuan kerana telah banyak memberi tunjuk ajar dan kepercayaan kepada saya ketika melaksanakan tugas.



Sekian terima kasih.




Yang benar,



……………………….
( ROSMAN BIN HAMZAH )
Pengawal Keselamatan,
Unigaya Protection System Sdn Bhd.


Harap contoh surat perletakkan jawatan ini akan membantu mereka yang memerlukan :)
 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma