Blog Cik Emma: Resepi : Pak Tongkol (Cakoi)

13 November 2011

Resepi : Pak Tongkol (Cakoi)

Assalamualaikum wbt.. Dah lama nak buat entry pasai resepi ni.. tapi selalu sangat lupa.. buat pengetahuan hangpa semua ceq nie meniaga juai kuih muih, semua kuih yang ceq juai semua buat sendiri.. mana ilmu yang ada dalam dada nie ceq nak kongsi2 la bagi kat hangpa sikit..

                                             
Bahan-bahan ( 1 kilo = anggaran dalam 25-30 biji pak tongkol )

pak tongko

1 kilo tepung gandum

1 cawan gula pasir

1 packet mauripan

sedikit air

secubit garam

Bahan² untuk kuah

200gm kacang serbuk

100gm cili kering -digoreng(jgn biar hangus)

gula-1 cawan(kuah ni kena manis sikit)
3/4 cawan air - ikut suka-pekat atau cair.


Cara-cara

1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan
tangan sekejap.

2. masukkan air dan uli hingga licin (uli dengan sedikit minyak jika terlalu melekat ditangan) perap 30 hingga 45 minit canai pak tongko lebih kurang 2cm tebal dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda.



4. panaskan minyak, dan goreng sehingga kuning keemasan.

5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati

6. Jika tak suka kuah ini boleh jugak di makan
begitu saja ataupun cicah kari atau lain² pencicah.

selamat mencuba .. maaf sebab entry ni berbelit².. kalau tak paham just leave a comment ya :)

4 comments:

missfie_za&Lynn_are said...

suke sngt kuih nie... hari 2 time ade pertandingan rancangan perniagaan kt poly sy group sy wt kuih nie tp version lain skit.. ltak topping kt ats cakoi nie... cdap... hehe.. thankz kongsi resepi... (^.^)

kai said...

salam tuan rumah..
anda di jemput untuk event anjuran saya! sila klik SINI

♥ Cik Emma ♥ said...

@kai tq kai :)

♥ Cik Emma ♥ said...

miss fie.. boleh bagi resepi tak : :D

 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma