Blog Cik Emma: Sejarah Di Sebalik Sambutan Valentine's Day

14 February 2011

Sejarah Di Sebalik Sambutan Valentine's Day


hari nih 14 hari bulan februari..
masih ramai lagi umat islam yang still nak sambut hari kekasih nihh..kononnya nak menghargai kekasih..
ishhhh..korang tau tak sejarah di seblik hari valentine nihh??

kalau nak tau mai ceq bgtau apa yang ceq tau..

kepada umat islam jangan terpedaya kerana sambutan hari kekasih nie
disambut oleh kaum kristian sahaja
tidak disambut oleh kita umat islam

mau tau sejarah Valentine nie?
oke begini ..

si Valentine (seorang paderi) nie penyebar dan juga penganut agama kristian yang tegar di Rom
tetapi Raja Rom ketika itu tidak suka kepada agama kristian
kerana bertentangan dengan agamanya
dan akhirnya dia kena hukum bunuh pada 14 Februari.
( tahunnya akuh xtau bila )
orang-orang kristian pada masa itu menganggap si Valentine nie orang yang mulia
kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayang kepada agama dan penganut-penganutnya.

sebelum itu, semasa si Valentine nie masih dipenjarakan
dia telah jatuh cinta kepada seorang anak salah seorang pegawai penjara
dan sebelum di hukum bunuh
dia sempat menulis sepucuk surat cinta untuk perempuan tersebut
yang bertulis From Your Valentine

menurut sumber lagi yang menyatakan bahawa
Valentine adalah sempena kejatuhan Islam di Kerajaan Sepanyol
Paderi St. Valentino telah mengumumkan hari tersebut sebagai hari
kasih sayang kerana bagi mereka islam adalah kejam.

kalau dah tau pasal sejarah Valentine nie
pasti kita dah buka mata dan minda
tapi akuh dulu xtau pasal sejarah valentine nie tp akuh memang tau sambutan
nie khas untuk kaum kristian sahaja

mau tau mcm mana akuh tau? haha!
senang jer mau tau
'Hari Kekasih' kalau dalam bahasa melayu pasti 'Lover Day' kan?
tapi kenapa mesti Valentine?

akuh masa sekolah dlu mind akuh memang dah set kalau dah nama mcm Valentine nie
mestilah nama-nama orang kristian kan?
ada ka nama orang islam Valentine? xda kan?
start dari situ la kesangsian kuh terhadap hari kekasih nie timbul
dan akhirnya jangkaan kuh betul (:

P/S:sama-sama la kita ambil ikhtibar dari semua nie
ingat!
budaya kita mengikut kitab suci Al-Quran dan sunnah nabi dan rasul ...





No comments:

 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma