Blog Cik Emma: Tutorial: Cara tukar font sidebar dan title post

02 February 2011

Tutorial: Cara tukar font sidebar dan title post

 fuhhhhh..panjang nye tajuk :P

1st step:
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > ctrl+f
then cari code ini: h2 {

Nanti dekat bawah dia ada ini kan?
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.4
em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2
em;
color:$sidebarcolor;
}
Sekarang, tukar ini: font:$headerfont;

Dengan ini:
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;
Tukar 'Times New Roman' tu dengan font yang kau nak. Yang lagi dua font kat belakang tu sekadar back up. In case kalau2 pembaca blog kau tak ada font 'Times New Roman' kat pc diorang, so nanti tak adalah title dekat sidebar kau kosong je kan? :B

Font besar sangat or kecik sangat? Oh boleh sahaja tukar. paste ini:
font-size:40px;
Paste betul2 dekat bawah color:$sidebarcolor; tau anak2 :) Kalau nak font besar gedabak, tukar 40px tu dengan 50 ke atas. Kalau nak kecik sikit, tukar 40px tu ke 30- Just keep playing with the numbers.

Kalau nak tukar warna font yang cantek tu, korang buang color:$sidebarcolor;

Dan gantikan dengan ini:
color:#0000FF;
Tukar '#0000FF' tu dengan code warna yang kau nak.Code warna boleh refer dekat sini.

ok done.. preview dulu ..if takder error SAVE template !!


1 comment:

Hasya Hamdan said...

thx...menjadi! , lama dah cari tuto nie jumper ugak akhirnyee..hihi

 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma