Blog Cik Emma: Tutorial : Cara nak buat wishlist

09 February 2011

Tutorial : Cara nak buat wishlist

Adoii..penat mengemas gerai semalam. Terpaksa tutup gerai nak niaga pun mak tak brape sihat sekarang.
Tadi check emel ade orang request tutorial buat wishlist .

Ape menda wishlist tu? Tengok kat sidebar sebelah kanan tu.

Okeh mari mulakan..

nak pasang wishlist ni sama je
macam kita nak pasang
gadget lain ye kawan-
kawan..
1. copy code kat bawah ni
<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 1" checked />Wishlist 1 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 2" checked />Wishlist 2 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 3" disabled />Wishlist 4 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 4" disabled />Wishlist 4 <br />
</form>



2. pastu pegi kat design >
add a gadget > HTML/
javaScript, then pastekan
code yang dah di copy tadi.

3. gantikan wishlist 1, 2, 3 dan
4 tu dengan ape yang korang
nak contohnya macam
ni..

<input type="checkbox" name="mybox" value="saya nak dia " checked />saya nak dia<br />

ingat, kena tulis dua kali
okay..
dan disabled tu untuk tak nak
tanda, yang checked tu untuk
tanda tick √

4. save, pastu save lagi kat
bahagian atas, then klik view.
settle..
 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma