Blog Cik Emma: 2010

24 December 2010

200 BLOG



Segmen terbaru dari otai bloggers BEN ASHAARI.

jom ar join ramai2..

kita wat ramai..hehehehe..

23 December 2010

1Malaysiasms

Program ini ialah Program
1Malaysiasms
dibawah syarikat GlobalSurf
Sdn Bhd.
Kalau anda join saya
sekarang, saya pasti
anda akan berterima kasih
dengan
saya nanti.
Bagaimana nak join? Senang
je....hanya guna
handphone sahaja.Dengan
cara sms.

Untuk anda mula menyertai
saya dengan
program ini dan anda pun
nak akaun
anda seperti akaun saya, sila
ikuti
langkah-langkah dibawah :
Langkah 1
Taip di handphone anda :
1M jarak REG jarak
60175574278 jarak Nama
Penuh Anda
hantar ke 36553

(Note: 60175574278 adalah no
penaja anda,
jangan ditukar kepada no
anda)
Langkah 2
Bila dapat maklumbalas dari
server company
tentang ID dan password
untuk akaun anda,
sila taip pula maklumat
dibawah untuk aktifkan
akaun anda tersebut :
ON Jarak 1MACC
Hantar ke 36553

Lepas tu, log in ke akaun
program anda di
www.1Malaysiasms.com dan
masukkan
profile anda.
Lepas tu, klik kepada
bahagian
"Incentives" dan lihat berapa
income
anda yang anda bakal hilang
jika anda
tak update sekarang di
bahagian "Bonus lost".
Apa yang boleh saya katakan
kepada anda
ialah join FREE dulu, lepas tu
tengok
apa yang terjadi kalau anda
tak upgrade sekarang!

17 December 2010

KLIK JE DAPAT DUIT?

KAMI MENYEDIAKAN
PELBAGAI PAKEJ SUMBER
PENDAPATAN ANDA
PAKEJ NEWBIE (MODAL
RM70)
Anda akan menerima
20 produk hak jualan semula
dengan percuma
PAKEJ BRONZE (MODAL
RM100)
Anda akan menerima
30 produk hak jualan semula
dengan percuma
PAKEJ GOLD (MODAL RM200)
Anda akan menerima
50 produk hak jualan semula
dengan percuma
PAKEJ NEW (MODAL RM50)
Anda akan menerima
10 produk hak jualan semula
dengan percuma
PAKEJ GOOD GOLD (MODAL
RM300)
Anda akan menerima
100 produk hak jualan
semula dengan percuma
Randomizer
Untuk pengunjung tanpa sponsor,sistem secara
automatik
akan menjadikan ahli
berbayar sebagai sponsor,
ini memberi kesempatan
bagi anda mendapatkan
downline
* Randomizer adalah sistem
yang hanya
membantu anda dalam
membina rangkaian,
namum sistem ini "tidak
menjamin" anda mendapat
pendapatan.

Pendapatan Pertama 70%
Komisen
CONTOH KIRAAN JIKA ANDA
MEMBAWA
RAKAN SERTAI PAKEJ
NEWBIE IAITU DENGAN
MODAL RM50
RM20 X 3 = RM60 SEHARI
(SEBULAN RM1800)

SERTAI KAMI SEKARANG! IKLAN

14 December 2010

Giveaway Separuh Jiwang







terjumpa lak giveaway jiwang..

memang suka jiwang2 nih..opsss







hehehe..awat taknya..aku memang suka jiwang2 nih..opsss

ok....lau nak join klik sini.



aku nih memang jiwang sakan..
klu dengaq lagu sedih mmg menangis punye..

jum aku nak berjiwang sikit..tepi..tepi..
beri laluan..ekekeke




pertama kali ku bertamu dengan mu..

sayunya hatiku merinduimu
walaupown belum kita bersua muka
namun aku tetap jatuh cinta
pertama kali ku bertemu denganmu
hatiku terpaut melihat senyumanmu
aku engharap engkau menerimaku
kerna aku bersedia menyintaimu
akan ku renang lautan yg berapi
membuktikan kehebatannya cinta ini
tetapi jikalau kau meninggalkan ku
terhiris hati ini.terguris jiwa ini.
menangis tak berlagu..ohhhh...
biarpun ombak yg mrubah pantai
kasih ku tak kan hancur berderai
biarpun hari berganti hari
dirimu tetap ku nanti ohhhh...
sayangku pimpinkan tangan ku
menuju mahligai bahgia..
kita bersama nikmati kisah cinta
hidup bagaikan di syurga
ohhhh..kasih...




12 December 2010

Kenapa Perempuan Sensitif?

Salam to all my buddy..
Pagi2 buta nih timbul plak niat Ma nak post entry berkaitan perempuan..aiseyman..cam prof lak..hak hak..

Back to the story, pompuan mmg dilahirkan dgn sifat yg lembut dan mudah tersinggung atau kata lain sensitif dan juga mempunyai sentimental value yg tinggi.

So,hat yg lelaki kenalah amek tau pasal pmpuan nih...bkn apa supaya si lelaki dpt menjaga hati pasangan dgn baik...antaranya

- memahami perasaan pasangan
-amek berat dari sgala aspek..tp awas!jgn smpai mengongkong.
-hormat pasangan.
-beri peluang utk meluahkan
-jgn terlalu berkasar dgn pasangan.
-dan yg paling penting saling brtolak ansur.


Amalkan sikap2 kat atas . Supaya takde masalah2 besar dalam phubungan.

03 December 2010

Contest Mimik Muka MENARIK!!



THANK YANA coz sudi tag Ma untuk
join kontes yang menarik nih!!
toceii2..



Sape2 yang nak join contest nie boleh 
klik kat sini SYARAT PENYERTAAN


UNTUK CONTEST NIH MA NAK LETAK GAMBAQ MA 
YANG BURUK NIHH..
HAHAHA...


mimik muka yg buruk..huhu



Ma amik gambaq nih just suka2..
dah lama snap pic nih..
so dah ada kontes mcm nihh
boleh lah guna..hehehe
Ma suka gambaq nih..
sbb ni lah salah satunya gamba yg paling 
poyo yg penah Ma snap!! hahaha


MA NAK TAG 3 ORG KAWAN :




Dosa Dalam Facebook


1) Terlebih gambar

Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat (sehingga memenuhi kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya , aksi dan fesyen yang pelbagai.

Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat 'lamaran' nafsu.

Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.

Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah 'janganlah kamu menghampiri zina'.

Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang sehabisnya di facebook.

2) Penyamaran

Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi 'friend' seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di interent, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.

Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkan friend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.

3) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.

Dimaklumkan juga, dek kerana gambar wanita yang terlalu 'bersepah' di facebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai 'rupa' yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.

Malangnya, golongan sebegini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan ...'DOSA'. Simpan sahajalah gambar-gambar 'kiut' (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.

Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke'kiut'an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat dosa.

4) Mendedah keaiban pasangan di Facebook

Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik Facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komen dari rakan-rakan mereka. Tertekanlah sang suami atau isteri.

Sebagaimana yang disebut oleh ramai pakar dalam rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.

Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui Facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.

Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui Facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.

Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat 'membaca' dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang 'perang dingin' dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya.

Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui Facebook. Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan akal yang wajar.

5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat

Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga pernah ditulis oleh beberapa penulis lain seperti Ust Abu Umair dan Sdr Shahmuzir. Saya ingin menegaskan lagi tulisan mereka.

Ini adalah kerana, terdapat 'trend' menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di'tag', akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend, dan rakan kepada friend tersebut juga boleh menontonnya.

Ini boleh menjadi dosa, kerana :-

a- Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.

b- Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan 'candid', tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di'tanda' boleh dengan segera delete 'tag' itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh 'untagged' nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.

c- Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan 'seseorang' yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.

6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan

Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.

Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rkana lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata, 'zaman aku ekstrem', 'zaman solehah', 'waktu innocent', zaman-zaman suci', 'itu zaman kuno dulu', 'itu masa duduk bawah tempurung' dan lain-lain frasa yang sepertinya.
Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah?, kini tidak suci?. dan lain-lain. Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu.

Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.

KESIMPULAN

Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.

Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama 'ukhuwah' untuk berbuat dosa. Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.

Sumber:
Ustaz Zaharuddin
http://www.zaharuddin.net/

Lelaki Dan Wanita Saling Melengkapi..




Seorang wanita dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh meriah. Semua kawan- kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan. Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam songket putihnya. Pengantin lelaki pula tidak kurang segaknya. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling menyintai dan sepadan. Beberapa bulan kemudian, si suami berkata kepada isterinya...

"Sayang, abang baru membaca sebuah artikel dalam majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita", katanya sambil menunjukkan majalah tersebut. "Masing-masing kita akan mencatatkan hal-hal yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal-hal tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia ...". Isterinya setuju dan mereka mula memikirkan hal-hal dari pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal-hal yang kurang baik kerana ia adalah untuk kebaikan mereka bersama.

Malam itu mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing-masing. Esok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. "Abang akan mulai dulu ya", kata suami. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 2 muka surat ... Ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yang tidak dia sukai mengenai diri isterinya, ia memperhatikan bahawa airmata isterinya mulai mengalir ...

"Maaf, apakah abang harus berhenti ?" tanyanya. "Oh tidak, teruskan ..." jawab isterinya. Lalu si suami melanjutkan membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia, Sekarang giliran sayang pula membacakan senaraimu".

Dengan suara perlahan isterinya berkata, "Aku tidak mencatat sesuatupun di atas kertasku. Aku berfikir bahawa abang sudah sempurna, dan aku tidak ingin mengubah akan dirimu. Abang adalah dirimu sendiri. Abang kacak dan baik di sisiku. Tiada satu pun daripada peribadimu yang kudapati kurang ..."

Si suami tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati isterinya ... bahawa isterinya menerima dirinya seadanya. Dia kemudian tertunduk dan menangis ...

Nota:

Suami isteri ibarat pakaian kepada yang lain, saling melengkapi dan menutup kelemahan di antara satu sama lain, mencari kekuatan di dalam diri masing-masing dan menyalakannya ke arah positif. Segala kekurangan dan kelemahan pasangan merupakan kekuatan bersama apabila diambil secara positif dan membina. (sham86.wordpress.com)

Sebelum kita mencari kekurangan orang lain, carilah kekurangan diri sendiri. Adakah kita cukup SEMPURNA untuk dibandingkan dengan orang lain?... Kalau jawapan nya YA, maka kita berbohong atau kita PERASAN. Kerana tiada manusia yang SEMPURNA dalam dunia ini dan sentiasa ada yang perlu diperbaiki... wallahualam

"Hakikatnya orang-orang yang menyayangi diri kita kerana kelebihan kita dan menerima segala kelemahan kita, sudah pastilah orang ini adalah sangat ikhlas menyayangi diri kita... INSYA ALLAH.""


23 November 2010

Finalis Anugerah Juara Lagu 25

yahoo!antara semua finalis yg layak ke final AJL25 kesemuanya menjadi favourite Ma. Hehe..

Finalis anugerah juara lagu 25 (09hb Jan 2011) :

1. Kebahagiaan Dalam
Perpisahan
– Shahir
2. Mencari Konklusi – Hujan
3. Noktah Cinta – Hafiz
4. Cinta Sempurna – Yuna
5. Hanyut – Faizal Tahir
6. Selamat Malam – Faizal
Tahir
7. Drama King
– Meet Uncle
Hussain & Black
8. Tolong Ingatkan Aku
– Ana
Raffali
9. Jahat
– Stacy
10. Ku Ada Kamu – Adira
11. Sofea Jane – Black
12. Pelita – A.P.I
13. Berlari – Tomok
14. Extravaganza – Bunkface

22 November 2010

Puisi :Hati Ini Milikmu

~dok sesaje neh muncul ilham nak berpuisi plak. Dah lama xkarang puisi jiwang karat neh..hahahak....by the way...nieh adalah luahan rasa hati Ma sendiri~


Sayang,
Walaupun perkenalan kita ini terlalu singkat, tapi aku xdapat menghalang hatiku utk jatuh hati padamu.

Kasihku,
Sudah menjadi adat di dalam bercinta jika pasangan bertikam lidah kerana perkara2 yg remeh.

Ada kalanya aku terasa hati dgn cara mu yg dingin melayanku, tapi tak pernah wujud sekelumit pun rasa benci padamu.

Sayang,
Apa yg aku harapkan semoga kita berkekalan hingga ke akhir hayat. Insyallah biar sampai syurga~

19 November 2010

DAPAT AWARD LAAAA PLAK :)




ASSALAMUALAIKUM
DAN SALAM SEJAHTERA..
hehehe..skema gila..

thanks buat TASYA yang comey lotey tuh
sudi tag blog nihh sebagai blog
paling cantekkkk..even tak cantekk langsung..
but i appreciate it so much :)

haaa..ingat senang2 ker nak dapat award nihhh...?
kena jawab soalan2 maut dulu tauuu..
haahaaaa....check it outtt!!!



1.BERIKAN SATU NICKNAME UNTUK SAYA

» just kol me emma..
bukan emma watson tauuu..wekk :p 


2.UCAPAN PEMBERI AWARD

» Tima kacehh bebanyak kat owner blog BI4RL4HR4HSI4
Iatu Tasya yg kiut miut..sbb sudi bagi penghargaan kat blog nihh..



3.BERIKAN 6 FAV ARTIS/SINGER/GROUP YG KORANG MINAT

» hafiz af7
» black mentor
» faizal tahir
»bunkface
» farid kamil
» shaz jaszle



4.tag award ini kepada 10 orang blogger / follower



yang xcukup untuk di tag tuh maap lar yerrr..
nnti ader award lg Ma tag kat korang ..

Jana Pendapatan Hanya Dengan Klik!

Pendapat Peribadi Kami,
Adakah anda tergolong
dalam golongan di
bawah:
#Peniaga kecil,sederhana
atau besar?
#Penuntut IPTA/S atau
Kolej?
#Ingin mencari
pendapatan sampingan?
#Ingin menyenangkan ibu bapa dlm urusan topup?
#Aktif menggunakan
telefon bimbit?
#Ingin melatih diri anda
untuk berjinak-jinak
dengan dunia
perniagaan?
#Mencari peluang kerja
dari rumah?
#Mencari Internet base
business?
#Ingin memiliki rumah
baru atau kereta baru
ANDA PERLUKAN WANG SAMBILAN YANG
BOLEH MEMBANTU
SERBA SEDIKIT BEBAN
ANDA,
MASALAH HUTANG,
KESEMPITAN HIDUP,
MENYARA AHLI
KELUARGA,
MENGANGGUR,
ATAU SEBAGAINYA..
JOM BERSAMA KAMI!!


IKLAN

17 November 2010

Kekuatan Lelaki Dan Perempuan

Kecantikan seorang lelaki
bukan kepada rupa fizikal
tetapi pada murni
rohani
.Lelaki yang
cantik,adalah:-
1) Lelaki yang mampu
mengalirkan airmata untuk
ingatan
2) Lelaki yang sedia
menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi
madu,setelah menerima
racun,
4) Lelaki yang tenang dan
lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah
putus asa


Kecantikan lelaki berdiri di
atas kemuliaan hati.Seluruh
kecantikan yang ada pada
Muhammad adalah
kecantikan yang sempurna
seorang lelaki.


Kegagahan seorang wanita
bukan kepada pejal otot
badan,tetapi pada kekuatan
perasaan.
Perempuan yang
gagah,adalah:-
1) Perempuan yang tahan
menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak
takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah
menangung kerinduan
setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak
meminta-minta agar di
penuhi segala
keinginanKegagahan
perempuan berdiri di atas
teguh iman.

15 November 2010

JOM BERKENALAN : KHAS BUAT BLOGGER BARU



assalamualaikum..
thanks to abang ben yang dah buat event 
paling best untuk blogger2 newbie cam saya nih..
hehehe..toceii2..

dan tak lupa jugak..terima kasih kepada
kawan2 yg sudi jadi followers kat blog buruk nih..kujungan
korang amatlah saya hargai :)


pada newbie blogger yg belom join..
apa lagi jom la serbu blog ben ashaari.
:)

14 November 2010

Kalau Saya Dah Tak De.....

hye..tadi masa tengah jalan2 kat facebook..Ma terbaca satu note nih..
time baca tuh mengalir airmata nih.. Ma nih memang senang nak nanges..hahaha..
 Nah!! Ma kongsikan cinta percintaan nih kat korang.. 



Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..

OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........


"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"

Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..

Mase duit PTPTN keluar, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...


Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...

Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..

Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....







semoga roh Nadia di tempatkan di kalangan org2 yg beriman.. Al-Fatihah

13 November 2010

GiveAway Domain From MelRomeo.Com



GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM




Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS
1.Hariz
5.Kyril

MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG
GIVEAWAY DARI MELROMEO.COM

KAWAII GADGET'S CONTEST



Referal By Mommy Pinky











Fuhh.......tarik napas panjang2.. tadi masa ngah berblogwalking ma terbaca latest entry dari Mommy.
Teringin plak nak join activity2 mcm nie..cuma ma tak brape berani coz tak ada talent dalam karang mengarang ni. By the way ,ape salahnya mencoba. Nak wat giveaway sendiri tatau lg lah bila, so join la giveaway org lain untuk cari sesuap exprience..haha..berfalsafah plak hamba neh..

Back to the point..hehe.. Nak tau tak lagu yang susah sangat ma nak lupa ? Lagu yg membuatkan airmata ma mengalir , lagu yg mencipta sejarah tak dapat dilupakan dan kenangan paling pahit dalam hidup ma.


TRAGEDI OKTOBER-AWIE



Sejarah terjadi pada tanggal 7hb OKTOBER 2003, tragedi yg malang menimpa pada ma. Yang sedihnya kejadian tu berlaku tiga hari lepas hari lahir Ma. Masa tu Ma dan kakak jadi mangsa langgar lari pd waktu tu..Allhamdulillah Allah masih sygkan Ma dan kakak Ma.
Bayangkanlah klu ma kehilangan nyawa atau cacat seumur hidup sbb kejadian tu? ? Huh.. tu sbb lah lagu TRAGEDI OKTOBER boleh membuatkn ma menitiskan airmata, airmata ksyukuran krn di beri peluang hdup utk bertaubat dan beribadah padaNya..
ALLHAMDULILLAH


Giveaway Gadget Contest Daripada Kawaii Gadgets

Tags 3 Orang Kawan Blogger

1.  Hariz
2.  Aida
3.  Erin

11 November 2010

Lady Gaga Kena Ugut?

Penyanyi yang popular dengan imej pelik ni
menerima sepucuk surat ugutan bunuh dari peminat fanatiknya.
Surat tu dikirimkn seorg pelajar Rusia berumur
26 tahun namanya Anastasia Obukhova.
Kandungan surat itu tertulis yg dia mahu mati bersama Lady
Gaga. Lagi mengejutkan, Obukhova juga
memberitahu yg dirinya pernah berada dalam jarak 1 meter dari Gaga dan cuma menanti waktu yang tepat
untuk menyerang.
Dia bukan hanya
mahu mmbunuh Gaga tapi dia nak mati bersama Gaga.
Buat masa ni, Gaga dikatakan
bimbang biarpun
berada jauh dari peminat
fanatiknya yg xbrape btol tu. . Ish2..ada lagi ek org macam ni...so artis2 di Malaysia yg tak tahu mereka ada peminat fanatik ,kenalah berhati2. Mana nak tau kan..peminat fanatik blh bertindak di luar jangkaan.

Shamrin Fotograf Meninggal Dunia

Penyanyi
Shamrin atau nama sbenarnya Mohd. Shamrin
Abd. Samad,45, vokalis dari
kumpulan Fotograf
meninggal dunia petang,
Khamis.
Allahyarham yang popular
dengan lagu Di Alam Fana
Cinta pada era 90-an
dikatakan rebah ketika
bermain bola sepak di
padang Kelab Sultan
Sulaiman, Kampung Baru,
Kuala Lumpur kira-kira pukul
6 petang.
Menurut rakannya, Johan
Aziz, Shamrin yang berasal
dari Taman Mesra, Kajang,
Selangor jatuh di padang
selepas kira-kira 15 minit
mereka bermain bola sepak.
Ketika Shamrin jatuh,dia dan rakan2 lain terus
membawa Arwah ke Hospital
Pakar Al-Islam, Kampung
Baru dan disahkan doktor arwah meninggal dunia. Jenazah Allahyarham
kemudiannya di bawa ke
Hospital Kuala Lumpur untuk
bedah siasat.
Sehingga berita ini ditulis
sekitar pukul 9.15 malam,
Khamis, Johan yang juga
bekas pengurus kumpulan
Slam masih tak
dimaklumkan oleh pihak
hospital punca kematian
penyanyi itu.
Shamrin telah melibatkan diri
dalam lapangan muzik secara
serius bersama kumpulan
Fotograf yang menampilkan
album pertama berjudul
Iramanya Bergetar pada
tahun 1989.
Setelah kejayaan album itu
mereka terus mengorak
langkah dengan
menghasilkan lima buah
album penuh.
Antara lagu yang
mempopularkan dan yang menjadi favourite Ma dari Fotograf ialah Nafas Kekasih , Asmara
Gerhana, Panah Tak
Bermata, Aku Yang Kecewa,
Salam Buat Juwita, Mengejar
Bayangan dan Luka Seribu
Rindu.. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

Update !


Fuhh..sehari tak update my blog ni rasa macam dah setahun..haha. Tapi nak wat camner kan dapat update dgn henpon jer.. Nak pakai laptop belum sampai seru lagi..doa2 kanlah ek..

Ha..raya haji da nak dekat..blum prepare ape2 lg ni. Lagipun kaki aku baru je nak baik dari terseliuh..perggh..jalan pn terkedek2 jer.. Naseb ar tak terok....
Ok lah ..otak pun dah blur..haha..lain kali aku post entri terbaru lg..
P/s: tak sabar nak tunggu lagi sebulan..jeng..jeng..jengg.. :P

05 November 2010

KATA-KATA BIJAK TENTANG CINTA


Cinta tidak pernah meminta,
ia sentiasa memberi, cinta
membawa penderitaan,
tetapi tidak pernah
berdendam, tak pernah
membalas dendam. Di mana
ada cinta di situ ada
kehidupan; manakala
kebencian membawa kepada
kemusnahan.~ Mahatma
Ghandi
Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan
untuk memegang, dua telinga
untuk
mendengar dan dua
mata untuk melihat. Tetapi
mengapa Tuhan hanya
menganugerahkan sekeping
hati pada kita? Karena Tuhan
telah memberikan sekeping
lagi hati pada seseorang
untuk kita mencarinya. Itulah cinta.
Ada 2 titis air mata mengalir
di sebuah sungai. Satu titis air
mata tu menyapa air mata yg
satu lagi, ” Saya air mata
seorang gadis yang mencintai
seorang lelaki tetapi telah
kehilangannya. Siapa kamu
pula ?” . Jawab titis air mata
kedua tu, ” Saya air mata
seorang lelaki yang menyesal
membiarkan seorang gadis
yang mencintai saya berlalu begitu saja.
Cinta sejati adalah ketika dia
mencintai orang lain, dan
kamu masih mampu
tersenyum, sambil berkata:
aku turut bahagia untukmu.
Jika kita mencintai seseorang,
kita akan sentiasa
mendoakannya walaupun dia
tidak berada disisi kita.

02 November 2010

Pizza Hut’s Extreme Cheesy 6 Pizza Memang Ummphhhh!!


Dua minggu yang lepas saya pergi makan PIZZA HUT di Megamall Pacific,Penang.
me n my sister choose to try pizza cheesy cheese chicken.
sebelum menu yang di order tu sampai ,kami di hidangkan dengan soup dan garlic bread,
very wonderfull taste.

About a minute,pizza kami sampai.
saya mengangkat kepingan pizza yang penuh dengan cheese mozarella.
bila suap jer dalam mulut..umpphhh..
very delicious..

Di tepi kepingan pizza rasa rangup yang mengasyikkan.
bahagian tengah pizza penuh dengan cheese-cheese yang enak seperti
parmesan,romano, cheddar, provolone and Monterey Jack.

Memang rugi kalau anda tak mencubanya.
an now sejak mencuba pizza cheesy cheese “I’m crazy about Cheeeeeeeeeeeeeeeeeese!”

27 October 2010

Cinta Tak Semestinya Memiliki


Betol sangat pepatah tu..mcm kena je dengan Ma.
Orang kata awal bercinta memang indah, tapi bila dah jemu ada je yg tak elok tentang pasangan.

Hmm..betol lah cakap orang, klu sayangkan seseorang jangan sampai kita sendiri yang merana. Berpada-padalah. Asam garam percintaan bila pasangan kita mula berubah, even pun perkara tu tak pernah berlaku sebelum ni. Tapi sekarang macam-macam yang timbul, pasangan dah tak belai kita dengan rasa kasih-sayang yg mula2 kita dapat rasa dulu.
Ma suka lirik lagu 1001 cinta nih..


Kata orang cinta itu memang
buta
Kadangkala cinta itu
menyakitkan
Tapi sayang semua tak peduli
Sungguh malang kalau jadi
hamba cinta
Kata orang cinta itu
mengasyikkan
Kadangkala sampai kita lupa
diri
Biar apa halangan tak
dipeduli
Demi cinta lautan api
diseberangi
Cinta cinta cinta cinta
Yang paling asyik
Siang jadi malam
Malam sudah jadi siang
Rindu rindu rindu rindu
Semuanya rindu
Janganlah sampai diri
Terbelenggu
Kata orang cinta itu memang
bosan
Apalagi kerapkali jatuh cinta
Tapi awas jangan jadi hamba
cinta
Kelak nanti diri sendiri yang
merana..


P/S: bercintalah berpada-pada, usah serah segalanya, turut hati turutkan rasa, diri sendiri akan binasa

26 October 2010

Cuti-Cuti Cinta

Heyoo bloggers..
Semalam ceq pi tengok wayang cerita cuti2 cinta ngan my sista.

Cerita nie berkisarkan tentang Eava
Ealiana (lakonan Nora
Danish) yang merupakan
seorang pengarah di sebuah
syarikat kepunyaan bapanya,
Tan Sri Zaini (lakonan Zaibo).
Sebagai anak tunggal
kesayangan, Eava dilimpahi
dengan penuh kasih sayang
dan kemewahan.
Apabila dewasa, Eava yang
berkelulusan luar negeri
bekerja di syarikat ayahnya.
Eava merupakan seorang
yang terlalu cerewet tentang
segala-galanya, sombong dan
suka membangga diri. Dia
juga sering membebel jika
tidak puas hati dan sangat
tegas.
Pekerja-pekerjanya lebih
takutkan Eava berbanding
ayahnya. Tan Sri Zaini
mempunyai seorang kawan
rapat, Datuk Hamzah yang
mempunyai seorang anak
lelaki, Remy (Zed Zaidi).
Remy seorang playboy yang
cuma tahu menghabiskan
harta ayahnya sahaja. Remy
dan Eava disatukan atas
tujuan perniagaan dan niat
Datuk Hamzah adalah untuk
membolot harta Tan Sri Zaini.

Bermula lah percutian Eva di sebuah hotel dimana dia bertemu dengan Omar Rudy(Farid Kamil).

Nak tahu lebih lanjut,
kenalah tonton filem ni. Hee..


P/s : jadikan cita nie sebagai pengajaran. Jgan terlalu bongkak dengan kelebihan pada diri kita.

23 October 2010

Resepi : Donat (doughnut)

Jom ceq share resepi buatan ceq sendiri. Sebab jualan donat ni laris kat gerai ceq, ceq kongsi la cket.. Dah cuba nanti boleh comment kat ceq.

Bahan-Bahan

1kg Tepung gandum(untuk 30biji)

½ Cawan gula

200gram Marjerin

1 sudu makan Garam

1 paket Mauripan

Air dan gula castor

Cara-cara

Masukan sdikit air, gula, garam, mauripan dan marjerin. Ratakan bahan2 tersebut.

Seterusnya masukan tepung, uli rata hingga menjadi doh.

Tutup adunan doh tadi dengan plastik selama 20minit.

Setelah 20minit, uli semula adunan. Dan ketulkan menjadi doh2 kecil. Biarkan 10minit adunan naik sedikit ,lubangkan doh tadi (ini cara saya, jika nak lbh cantik gunakan acuan)dan goreng.

Letakan gula castor ketika donat masih suam.

Selamat mencuba!

P/s: resepi ni seratus peratus dari ceq sendiri. Adunan ni jgk boleh di gunakan untuk membuat burger mini(pau goreng)

22 October 2010

Tutorial : Cara Membuat Sitemap


ah lama tak bercerita tentang blogging tips.
Hari ini aku nak cerita tentang sitemap dalam blog. Kalau anda perasan kat pages blog aku ada item baru iaitu SiteMap. Nampak kan?
Kadang-kadang oarng panggil Related Post, Table Of Content

Apa itu sitemap? Bahasa mudahnya ialah keseluruhan post-post anda di tunjukkan dan setiap post ditunjukkan berdasarkan label blog anda.
Kenapa Penting? Memudahkan pengunjung anda membaca post-post anda yang lama dan secara tak langsung akan menarik dan memberi pilihan kepada pembaca menjelajah blog anda.


Ini adalah salah satu cara mengurangkan bounce rate blog anda dan tanpa malu aku dapat katakan bounce aku masih lagi gagal sekitar 75%...huhuhuhu. So aku cuba buat sitemap untuk besarkan penjelajahan blog kepada pembaca aku dengan harapan mereka lama berada di Hanif Blog sambil membaca entri-entri aku terdahulu.

Bagaimana membuat sitemap Untuk Blogspot. Terlebih dahulu aku ucapkan terima kasih kepada blogger Abu-Farhan yang memberi pelbagai tips menarik dalam blog beliau sesuai untuk pengguna blogspot.

Mula-mula anda buka static pages baru dalam blogspot. Kebaikan blogspot ialah ia memberi secara percuma pages yang diasingkan dari blog utama.


Pilih New Pages dan kemudian copy script d bawah :


<link href="http://abu-farhan.com/script/acctoc/acc-toc.css" media="screen" rel="stylesheet" type="text/css"></link>
<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/daftarisiv2-pack.js">
</script>
<script src="http://hanifidrus.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>
<script type="text/javascript">
var accToc=true;
</script>
<script src="http://abu-farhan.com/script/acctoc/accordion-pack.js" type="text/javascript">
</script>

Anda hanya perlu tukarkan tulisan berwarna merah tu ganti kepada URL anda.
Dan namakan static pages anda kepada Sitemap, Table Of Content, Post-post lama atau apa-apa ajer ler...
Selamat mencuba :)
 
Copyright© All Right Reserved by Cik Emma